Reakcie na film Úsvit

5. 7. 2023 Pozrite si, ako reagovali české, slovenské a zahraničné médiá na film Úsvit režiséra Matěja Chlupáčka, ktorý sa predstavil v hlavnej súťaži filmového festivalu v Karlových Varoch.
  • Reakcie na film Úsvit

„Moderne pôsobiaci český film, sláva!“ (moviezone.cz)

„Absolútna bomba! Musíte ho vidieť... Je napínavý a nesmierne ľudský.“ (Britské listy)

„Je to vizuálna rozkoš, od ktorej sa ťažko odvracia zrak.“ (novinky.cz)

„Nezvyčajný, znepokojivý a zároveň napínavý. Chlupáček dosiahol dojem výpravne ambiciózneho projektu... Úsvit dostáva kozmopolitný nádych, ktorý presahuje zažité formálne postupy spojené so slovenskou kinematografiou.“ (SME)

„Krásna česká dobová dráma. Pútavá (a) nádherne spracovaná.“ (Variety)

„(Film) funguje hlavne vďaka scenáru Slováka Mira Šifru, hereckým výkonom Elišky Křenkovej a Miloslava Königa a originálnej vizualite...“ (Seznam Zprávy)

„Krásna kamera sa vyžíva staromódnom lesku... Je pravdepodobné, že sa (tento film) stane českým kandidátom na Oscara v kategórii zahraničných filmov.“ (The Wrap)

„Elegantne animované sekvencie... Hudba prináša veľký inovatívny zvuk... Elegantné písmo (ktoré) odpočítava dni a rozdeľuje dej do kapitol, je jedným z mnohých dizajnových výdobytkov, ktoré sa pohrávajú s dokonalou modernou fazónou, kde má všetko svoje miesto...“ (The Film Verdict)